Artikel afbeelding

Geuretiketten als marketing tool voor je product

We kennen het allemaal wel, in tijdschriften of in de supermarkt, de kartonnen kaartjes of etiketten waar een geur vanaf komt nadat er overheen gewreven wordt. Maar hoe werkt deze techniek nu eigenlijk en hoe kan je dit nu inzetten als marketing tool voor je product? Lees hieronder meer over het gebruik van Geur op producten.

De Techniek achter de geurstickers

Een etikettendrukkerij koopt een speciale vloeistof in waar minuscule geurcapsules in zijn verwerkt. Door deze geurcapsules te vermengen met een transparant-witte inkt of in een vernis, kan deze vloeistof op het etiket worden gedrukt. De producent die de geurcapsules levert adviseert altijd een minimaal percentage vloeistof voor het vermengen zodat de geur het beste tot zijn uiting komt.

Welke geuren zijn mogelijk voor de geurstickers?

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of de geur die jij wilt, kan worden verwerkt op een etiket. Producenten van deze vloeistoffen hebben vaak honderden geuren op voorraad. Van net gemaaid gras tot chocolade. De geurvloeistof die wordt bevestigd op de etiketten heeft een lange levensduur. De geur blijft ongeveer 2 jaar goed ruikbaar na het wrijven. De geur kan natuurlijk eerder verdwijnen als er vaker over het etiket wordt gekrast en alle minuscule geurcapsules kapot worden gekrast.

"Door het prikkelen van de zintuigen, zoals geur, kan het koopgedrag positief worden beïnvloed. Veel meer consumenten maken tegenwoordig beslissingen met hun gevoel"

De invloed van geur op de consument.

Consumenten kunnen beïnvloed worden in hun gedrag. Door het prikkelen van de zintuigen, zoals geur, kan het koopgedrag positief worden beïnvloed. Veel consumenten maken tegenwoordig beslissingen met hun gevoel. Op deze manier kan een emotionele band worden aan gegaan met de (potentiële) consument. Verschillende geuren geven de consument verschillende emoties en gevoelens mee. Belangrijk is wel dat de gekozen geur goed bij het product past. Daarnaast is het belangrijk dat bepaalde geuren ook voor beide geslachten toegankelijk zijn.

Waarom nou juist geur een belangrijke invloed heeft op het koopgedrag van consumenten is niet erg vreemd. Ons geur zintuig staat namelijk rechtstreeks in verbinding met onze hersenen en vanuit de hersenen worden onder andere onze emoties geregeld. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat consumenten sneller een product kopen als hij/zij de geur aangenaam vindt.

Veel voorkomende productcategorieën met geurstickers

Als je een rondje loopt in de supermarkt en je gaat op zoek naar de geurstickers zal je de meeste slagingskans hebben in het wasmiddelen/luchtverfrissers schap. Vaak zijn er van deze soort producten tientallen geuren te vinden. Om de consument te overtuigen van zijn of haar luchtverfrisser kan er een geursticker worden geplakt zodat de klant een idee krijgt van de geur die hij of zij aanschaft. Ook bij wasmiddelen wordt er regelmatig een etiket aan de fles gehangen waar je na het wrijven de geur van het wasmiddel kan ruiken.

Kosten van geurstickers

De vloeistof die door de drukkerij wordt ingekocht is relatief duur omdat er een minimale inkoophoeveelheid is. Dus mocht je als afnemer een grote hoeveelheid geurstickers/etiketten nodig hebben zal de prijs zich uitspreiden en zullen de kosten van de geurvloeistof per etiket erg meevallen. Niet veel spelers in de markt hebben de mogelijkheid een product van geurmarketing te voorzien. Maar dat het een interessante tool voor uw product kan zijn, dat staat vast.

Op February 13, 2017